Μετακόμιση και παιδιά – Χρήσιμες συμβουλές

Μετακόμιση και παιδιά – Χρήσιμες συμβουλές

Αργά η γρήγορα πολλές οικογένειες καλούνται να διαχειριστούν το ενδεχόμενο μιας μετακόμισης. Τόσο για τους γονείς, όσο για τα παιδιά μια μετακόμιση μπορεί να επιφέρει μικρές αλλαγές στις συνήθειες και την καθημερινότητα. Αυτό εξαρτάται από το αν η μετακόμιση γίνεται σε διαφορετική πόλη, σε διαφορετική περιοχή η απλώς σε κάποια άλλη κοντινή γειτονιά και στην περίπτωση των παιδιών ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για το πως θα προσαρμοστούν στη νέα τους… ζωή, είναι η ηλικία.

Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά, μέχρι περίπου 6 ετών, η διαδικασία της μετακόμισης αποτελεί σχετικά εύκολη περίπτωση. Αυτό συμβαίνει, γιατί τα παιδιά σε όσο μικρή ηλικία έχουν περιορισμένη ικανότητα να κατανοήσουν τις αλλαγές και δε δένονται με τρίτα πρόσωπα (εκτός οικογένειας). Παρ΄ όλα αυτά, ίσως αναστατωθούν από τη διατάραξη της ρουτίνας τους.

Αν έχετε στην οικογένεια μικρό παιδάκι, προσπαθήστε να κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα ίδια έπιπλα στο δωμάτιο του, ώστε να το νιώθει οικείο και μέσα από τον προσωπικό του χώρο να αισθανθεί σταδιακά άνετα σε όλο το υπόλοιπο σπίτι. Κατά τη διάρκεια του πακεταρίσματος, δώστε του έναν απλό ρόλο στη διαδικασία ώστε να το δει σαν παιχνίδι. Θα το βοηθήσετε να προσαρμοστεί πιο γρήγορα και βήμα – βήμα να αποτινάξει από πάνω του οποιεσδήποτε φοβίες του δημιουργήθηκαν.

Προφανώς, όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί τόσο πιο καίριες ερωτήσεις και παρατηρήσεις θα κάνει. Είτε το παιδί βρίσκεται σε μικρή ηλικία, είτε σε μεγαλύτερη (προεφηβεία, εφηβεία) απαντήστε σε κάθε ερώτημα του και συζητήστε μαζί του οποιοδήποτε ζήτημα σας θέσει. Προσπαθήστε να δημιουργήστε θετικές εικόνες στο μυαλό του για το νέο σας σπίτι (ή και την πόλη) και μη διστάσετε, πάντα κρατώντας τις ισορροπίες, να δείξετε και εσείς τα συναισθήματα σας. Αν περιγράφετε το νέο σας σπίτι (ή και την πόλη) ως… παράδεισο και δεν εκφράσετε και εσείς την πικρία σας που αφήνετε το μέχρι τώρα σπίτι σας, πολύ πιθανό να μη βοηθήσετε την κατάσταση…

Οπωσδήποτε η θέση σας είναι πιο δύσκολη εάν η μετακόμιση είναι απόρροια οικονομικών η άλλων προβλημάτων. Σε μια τέτοια περίπτωση πείτε απλώς “αποφασίσαμε να πάμε σε νέο σπίτι για να ζούμε καλύτερα”. Αποτινάξτε από πάνω σας τη μιζέρια και την απαισιοδοξία. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται την κακή ψυχολογία και επηρεάζονται αρνητικά. Δείτε το θετικά και με αισιοδοξία!

Καλή επιτυχία!

About The Author